Projectontwikkelaar

VDD PROJECT
DEVELOPMENT

Erfgoedontwikkelaar VDD Project Development focust op de hedendaagse herbestemming en herwaardering van waardevolle historische sites op toplocaties. Het wil de behoeder zijn van historische gebouwen door er een nieuwe toekomst aan te geven. Daarbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan een nieuwe architectuur in harmonie met het historisch kader, de woonkwaliteit en de duurzaamheid. Zo ontstaan hefboomprojecten die een meerwaarde creëren voor de ruime omgeving.

De voorbije jaren etaleerde het die expertise al met verve met klinkende referenties zoals de ‘Weylerkazerne’ en ‘Huis van Hamme’ in Brugge, ‘The Dome’, ‘Gesù’ en ‘de Mérode’ in Brussel, ‘De Nijverheidsschool’ in Gent en het ‘Koepel District’ in Breda.

Meer info is terug te vinden op de website: www.vddprojectdevelopment.com

Mask Group 14

Hoofdarchitect & Pritzker Prize laureaat

David Chipperfield
Architects

Om het prestigieuze project vorm te geven, doet VDD een beroep op het Britse architectenbureau David Chipperfield Architects. Sinds de oprichting in 1985 heeft David Chipperfield Architects vanuit haar kantoren in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai een gevarieerd internationaal oeuvre ontwikkeld met culturele, residentiële, commerciële en educatieve gebouwen, alsook private projecten en stedelijke masterplannen.

Het bureau geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder 14 projecten in 12 verschillende UNESCO-werelderfgoedlocaties. Grote projecten zijn onder andere het ‘Neues Museum’ en de ‘Neue National Galerie’ in Berlijn, de ‘Royal Academy of Arts’ en de voormalige Amerikaanse ambassade in Londen.

David Chipperfield Architects heeft meer dan vijftig internationale prijzen en onderscheidingen voor uitmuntende architectuur gewonnen, waaronder zeer recent de Pritzker Architecture Prize, ook gekend als de “Nobelprijs voor architectuur”, de Stirling Prize van het Royal Institute of British Architects (RIBA), de Mies van der Rohe Award (European Union Prize for Contemporary Architecture) en de Deutscher Architekturpreis. David Chipperfield ontving in 2011 de RIBA Royal Gold Medal en in 2013 de Praemium Imperiale, beide als erkenning voor zijn levenswerk.

  • Mask Group 17

    Royal Academy of Arts

    Londen, Groot-Brittanië
  • Mask Group 13

    Neues museum

    Berlijn, Duitsland

De keuze voor David Chipperfield Architects is gebaseerd op hun uitgebreide ervaring met de renovatie en reconversie van bestaande gebouwen waarbij ze zeer omzichtig en subtiel te werk gaan met ingrepen. Deze aanpak is uiteraard ook van toepassing op ‘Le Grand Hôtel’ met zijn belangrijke architecturale en historische waarde. Daarnaast leidt hun sterk theoretische benadering en analyse tot een uitgediept inzicht in de mogelijkheden van het gebouw en lijkt de oplossing hier als vanzelfsprekend uit voort te vloeien. De Britse architect benadert de historische achtergrond van de gebouwen met een diep respect, en beschouwt ze tegelijkertijd als open speelveld. Zijn sobere en symbolische architectuur combineert innovatie en conservatie op extreem intelligente wijze. Het bureau staat voor hedendaagse kwalitatieve architectuur die goed inspeelt op de ruimtelijke context en die getuigt van een grote gevoeligheid voor detail en poëtische waarde.

Meer info is terug te vinden op: www.davidchipperfield.com

Group 231
Trappenhal ca 1920
3
Trappenhal na WOII
1
Trappenhal na restauratie

TEAM VAN
TOPEXPERTS

Voor de realisatie van het project werd samengewerkt met de gespecialiseerde partners, die uitblinken in hun vakgebied.

Dit project wordt ook mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort.

Origin Architecture & Engineering is een architectuur- en stabiliteitsbureau gespecialiseerd in het restaureren, renoveren, actualiseren en herbestemmen van gebouwen of sites met erfgoedwaarde. Een toekomst geven aan de rijkdom van het verleden, staat voor Origin centraal.

Om de verschillende interventies – de restauratieve alsook de evolutiegerichte – zo vorm te geven dat alle bijzonderheden en kwaliteiten van het erfgoed worden onthuld en versterkt, hecht Origin een groot belang aan de uitvoering van diepgaande voorbereidende historische, architecturale en technische studies.

Origin telt 36 medewerkers en een sterke interne expertise van bijna 20 jaar. Een groot deel van de medewerkers is in het bezit van een master in conservatie/restauratie en verschillende vennoten geven les in meerdere universiteiten van het land (UA, UC Louvain, UGent, ULB en VUB).

Het portfolio van Origin is zeer divers, gaande van standbeelden tot sites, van bouwwerken uit de middelleeuwen tot modernistische architectuur … Origin werkt en heeft gewerkt aan de restauratie van emblematische gebouwen zoals het ‘Atomium’, het ‘Afrikamuseum’ in Tervuren, het stadhuis van Antwerpen en het ‘Hallencomplex’ en het ‘Belfort’ van Brugge.

Meer info is terug te vinden op de website: www.origin.eu

Bureau Bouwtechniek is een technisch ontwerp- en adviesbureau voor architectuur, technische en duurzame renovaties en technisch advies. Naast de bouwtechnische begeleiding en ondersteuning van architecten en opdrachtgevers is Bureau Bouwtechniek ook gespecialiseerd in adviezen op maat m.b.t. EPB, duurzaamheid, veiligheidscoördinatie, energetische haalbaarheidsstudies, brand, gevelrestauratie en -ontwerp.

Bureau Bouwtechniek realiseert projecten vaak in samenwerkingsverbanden met internationale sterarchitecten dankzij hun expertise in het bewerken van ontwerpen in overeenstemming met de Belgische wetgevingen. Tot enkele van de gerealiseerde referenties behoren: de Stadsbibliotheek Het Predikheren, Mechelen i.s.m. Korteknie Stuhlmacher Architecten en Callebaut Architecten (die in 2020 de Onroerenderfgoedprijs heeft gewonnen), de woon- en hoteltoren Zuiderzicht, Antwerpen i.s.m. KCAP Architects&Planners & evr-architecten, de Elisabeth Center Antwerp i.s.m. SimpsonHaugh and Partners, het Nieuw Havenhuis i.s.m. Zaha Hadid Architects en het Museum aan de stroom (MAS) i.s.m. Neutelings Riedijk Architecten.

Op dit moment werkt Bureau Bouwtechniek o.a. mee aan: het Casino Middelkerke i.s.m. ZJA en DELVA, het ‘Koninklijk Museum voor Schone Kunsten’ Antwerpen i.s.m. Kaan architecten, het stadhuis van Antwerpen i.s.m. HUB en Origin, de ‘Royale Belge’ te Brussel, het ‘Oud Gerechtshof Antwerpen’ i.s.m. HUB en Origin, en verschillende woontorens op de site Nieuw Zuid Antwerpen (i.s.m. DRDH Architects, Shigeru Ban Architects en Johannes Norlander Arkitektur).

Interieurarchitect Arjaan De Feyter studeerde in 1999 af aan het Antwerpse Henry Van de Velde Instituut. Vrijwel onmiddellijk daarna startte hij zijn eigen ontwerpbureau. Sinds 2006 is hij docent interieurarchitectuur aan het departement Architecturale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Het bureau van Arjaan De Feyter is gelegen in de Kanaal site, de omgebouwde distilleerderij van Axel Vervoordt, en is gespecialiseerd in totaalconcepten op maat van de individuele interieurbehoefte. Zijn werk kenmerkt zich door een voorliefde voor puurheid, het gebruik van hoogwaardige materialen en een sterk gevoel voor detail. De nadruk ligt op een rustige, minimale vormgeving, ontdaan van al het overbodige zonder afbreuk te doen aan functionaliteit en comfort. Hierbij staan het verhaal en sfeer van het gebouw centraal.

Meer info is terug te vinden op de website: www.arjaandefeyter.be

Voor de realisatie van het project werd ook samengewerkt met specialisten, die uitblinken in hun vakgebied, zoals Mouton voor de stabiliteitsstudie, hp engineers voor de technische installaties en duurzaamheidsconcepten en Macobo Stabo voor de akoestische optimalisatie.

Dit project wordt ook mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort.