The grand project 2

Visie

Een historisch
gebouw met een
eigentijdse geest

Om de grandeur van het iconische monument te herstellen en zijn status terug te geven wordt een baanbrekend totaalproject gerealiseerd in samenwerking met het internationaal geprezen David Chipperfield Architects en de restarautie-architecten van Origin. Het ontwerp toont een vernieuwende manier van herbestemmen, waarbij de historische kwaliteiten van het gebouw worden gevierd, en enkel interventies worden toegelaten die het oorspronkelijke idee van het pand versterken.

Het nieuwe The Grand zal verschillende functies vervullen. Er komen 70 appartementen met gevarieerde oppervlaktes. Daarnaast wordt het gelijkvloers opengesteld voor het grote publiek. De historische bar en brasserie aan de kant van de Zeedijk worden in ere hersteld. Daarnaast zal er aan de zijde van de Albert I-laan plaats zijn voor drie ruime handelspanden. Zo komt dit prachtige erfgoed opnieuw tot leven en krijgt het een nieuwe rol in Nieuwpoort-Bad.

Architectuur

Oude en nieuwe architectuur
in harmonie

Op basis van een bouwhistorische analyse werd een waardeschaal bepaald van het pand. Alle historisch waardevolle delen, zoals de drie gevels met kenmerkende standbeelden, de inkomhal, de bar en de brasserie, worden zorgvuldig gerestaureerd. De originele kleurstelling van de muren, plafonds en trappen van de inkomhal zal worden hersteld gezien bij materiaaltechnisch onderzoek bleek dat deze in het verleden helemaal anders was dan vandaag. De minder waardevolle delen krijgen een eigen interpretatie of een nieuwe functie, vertrekkend vanuit de erfgoedwaarden van het gebouw.

De belle époque-elementen die verdwenen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en de werken in de jaren ’60 worden op een hedendaagse manier gereconstrueerd met een speelse, eigentijdse en geraffineerde herinterpretatie van de bestaande architecturale taal. Zo zullen de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras opnieuw schitteren als tijdens de glorieperiode.

Naast een respectvolle restauratie en renovatie, zal er ook een nieuwe, actuele uitbreiding plaatsvinden. De groei van Nieuwpoort-Bad na WOII zorgde ervoor dat het gebouw helemaal in de kustlijn werd opgeslokt. Als reactie hierop zal de historische bakenfunctie van het monument opnieuw worden hersteld. Dankzij nieuwe, extra verdiepingen, zal het gebouw letterlijk én figuurlijk uitgroeien tot een nieuwe landmark en opnieuw zijn stempel zetten op de skyline van Nieuwpoort-Bad.

De nieuwe verdiepingen werden ontworpen met een maximaal respect voor de originele vormgeving, met een architecturale herinterpretatie die harmonieus ingebed is in de uitstraling van het monument. Het ontwerp van de bijkomende verdiepingen wil geen specifieke stijl aan het gebouw opleggen of een schril contrast creëren tussen oud en nieuw. Het sluit net aan bij de architectuurtaal en kleurstelling van de gevels van het bestaande gebouw maar met vereenvoudigde details en functionele decoraties. Het nieuwe dakvolume herneemt de belangrijke elementen van het vroegere daklandschap – de toren, de koepels en dakkapellen – zodat het gebouw zijn iconische silhouet terugkrijgt. Het geheel krijgt de grandeur terug die kenmerkend is voor deze architectuurstijl, en blijft toch binnen een te verantwoorden schaal.

Het karakter en de essentie van de beaux-arts stijl van het gebouw, die op grandeur is gericht, wordt niet aangetast, maar net versterkt.

1 E 1 HR 1

Interieur

Betoverende interieurs
Door arjaan de feyter

Het karakter wordt ook doorgetrokken in alle interieurontwerpen. Interieurarchitect Arjaan De Feyter creëerde, met een sterke focus op ruimtebeleving, voor elk appartement een optimale planindeling gekenmerkt door een efficiënt ruimtegebruik. Ook klassieke ‘Le Grand Hôtel’-elementen komen subtiel terug dankzij de hedendaagse interpretatie van o.a. plinten, moulures en deuren. Ontdek meer over de appartementen »

Wellness & comfort

Genieten van een
Grandioos comfort

De grandeur en weelde van weleer wordt in het interieur op een eigentijdse manier vertaald naar een absoluut comfort. De luxe die in elk appartement te vinden is, werd ook geïntegreerd in de het ontwerp van de gemeenschappelijke delen. Zo leidt de gerestaureerde historische inkomhal bewoners naar het private zwembad, de rustgevende wellness en de ondergrondse fietsenstalling en parking met extra brede garageboxen. De nieuwe centrale hal, die de originele circulatie in ere herstelt, vormt een interne verbinding tussen de Zeedijk en de Albert I Laan. Hierdoor genieten bewoners van een snelle toegang tot zowel het strand als de winkelstraat.

The grand project 6

Duurzaamheid

Aandacht voor
groene energie
en ecologie

Ook ecologie en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. Naast circulair bouwen wordt ten volle gekozen voor diverse moderne en duurzame technieken zoals geothermie, zonnepanelen en maximale terugwinning van de geproduceerde warmte om het verbruik tot een absoluut minimum te beperken. Het gebouw zal worden verwarmd en gekoeld zonder fossiele brandstoffen (géén gas), waardoor alle appartementen genieten van een optimaal winter- en zomercomfort.

Enkele cijfers:
• De 9.372 lopende meter geothermische boringen onder de nieuwe parking wekken 211.296kWh energie op, die wordt ingezet voor de warming en koeling van de appartementen.
• De 220 (onzichtbare) zonnepanelen op het dak staan in voor 75.900kWh energie, die wordt ingezet voor het verbruik van de gemeenschappelijke delen.
• De CO2 voetafdruk van het gebouw wordt gereduceerd met 84%.
• De appartementen zijn bijzonder energiezuinig met E-peilen tussen 15 en 25.

The grand project 7

Hendrikaplein

Hét uithangbord
van de Westkust

Het stadsbestuur van Nieuwpoort zal van de gelegenheid gebruik maken om, naast de heraanleg van de Zeedijk vanaf de Veurnestraat, ook het Hendrikaplein een nieuw leven te geven. Zo zal de bovengrondse parking plaatsmaken voor een belevingsplein waar kinderen in alle rust kunnen spelen, bezoekers kunnen uitrusten en kleinschalige evenementen georganiseerd kunnen worden voor en door de buurt. Het infokantoor van de toeristische dienst zal verhuizen naar de gerestaureerde villa Hurlebise, op de andere hoek van het plein. Hierdoor zal het plein, samen met The Grand dé ontmoetingsplaats worden van Nieuwpoort-Bad.

Landschapsarchitect Bas Smets staat in voor het ontwerp van het plein, in samenwerking met David Chipperfield Architects. Het ontwerp is momenteel nog in opmaak, de 3D-beelden dienen dus voorlopig enkel ter illustratie.